Heybeliada Ruhban Okulu
Ümit Tepesi’nde koruluk içerisinde yer alan okul ve manastır, 809 senesinde Despotlar Manastırı ismiyle kurulmuştur. 860-862 yıllarında Kazak akıncıların yağmaları sonucu büyük hasar görmüş, Patrik Hotios tarafından yenilenmiş ve 1268-1278 seneleri arasında ise Patrik İosif’in katkılarıyla zengin bir kütüphaneye kavuşmuştur. Bu manastırın eğitim çalışmalarına dair bilgi bulunamamasına rağmen, yazma kitap koleksiyonları ile Hristiyan dünyasında ün yaptığı bilinmektedir.
Osmanlı döneminde 18.yy’a gelinceye dek manastır işlevini sürdüren kurum için, 1772 senesinde bir eğitim izni verilmiş ve kurum bünyesinde bir okul açılmıştır. 1821 senesinde manastır ile beraber okul yanmış, zemin katı kagir, ikinci katı ahşap olarak inşa edilmiş iki katlı yeni bina, 1844 senesinde açılmıştır. Bu bina ise, tüm İstanbul’u etkileyen 1894 depreminden hasar görmüş ve nihayet 1896 senesinde günümüzdeki bina, mimar Fotiadis tarafından inşa edilmiştir. Okul binasının planı ‘U’ biçiminde ve simetriktir. Avluda kuruluşu 9.yy’a kadar uzanan, üç nefli bazilikal planda Trias Kilisesi yer almaktadır.
1971-1972 öğretim yılı itibariyle Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesi adı altında azınlık okulu statüsünde eğitime devam etmiş olan okulda şu anda eğitim verilmemekte, manastır ile birlikte aynı çatı altında yer alan 44 oda ve derslikli okulda halen öğrenci ve eğitimci bulunmamaktadır.
Kaynak: Yaşar, N., Önel, E., 1994. Heybeliada Ruhban Mektebi, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, c. 4, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, İstanbul.
Yorumlar
Yorum Gönder