İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü
Rektörlük ve bazı fakülteleri Beyazıt Semti’nde olan İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin ilk üniversitesi olma özelliğindedir.
1900 senesinde II. Abdülhamid tarafından, Avrupa ünivesiteleri tarzında eğitim verme amacıyla kurulan Darülfünun’a verilmiş bulunan, Beyazıt’taki eski Harbiye Nezareti Binası’nın büyük cümle kapısı üzerine ‘İstanbul Üniversitesi’ yazıldıktan sonra, 18 Kasım 1933 tarihinde üniversitenin dört fakültesinde derslere başlanmıştır.
İstanbul Üniversitesi Kampüsü, İstanbul’un merkezlerinden Beyazıt Meydanı çevresinde gelişme imkanı bulmuştur. Eski Harbiye Nezareti’nin ana binası, köşkleri, kışlası, ahırı ile Zeyneb Hanım Konağı üniversiteye tahsis edilmiştir. Fen fakültesinin bazı enstitüleri, Beyazıt’ta ve Yerebatan’daki başka binalara yerleşmiştir. Edebiyat ve fen fakülteleri Zeyneb Hanım Konağı’nda bulunmaktadır. Üniversitenin büyük konferans salonu ise, seraskerliğin eski at ahırından çevrilme bir mekandır. Diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri ise Beyazıt Meydanı’ndaki eski jandarma dairesine yerleşmiştir. Kentteki başlıca sağlık kurumlarından Gureba, Çapa, Haseki, Cerrahpaşa, Şişli Etfal ve Bakırköy Akıl hastanelerinde de, tıp fakültesinin klinikleri açılmıştır.
Kaynak: Sakaoğlu, N., 1994. İstanbul Üniversitesi, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, c. 4, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, İstanbul.
Yorumlar
Yorum Gönder